نمایشگاه ملی صنایع دستی در حالی قرار است امسال بعد از دو بار تعویق در تاریخ ۷ تا ۱۲ بهمن برگزار شود که هزینه اجاره هر مترمربع غرفه در این نمایشگاه ۴۵۴ هزار تومان بوده و این موضوع باعث عدم امکان حضور برخی از هنرمندان صنایع دستی در این رویداد شده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران پویا؛ سیوپنجمین نمایشگاه ملی صنایع دستی که قرار بود پیش از این و همزمان با بیستم خردادماه یعنی روز جهانی صنایع دستی برگزار شود، به دلیل شیوع گسترده ویروس کرونا لغو و مطابق با اعلام معاونت صنایع دستی مقرر شد در تاریخ 27 تا 30 مهرماه برگزار شود.
در ادامه نیز مجدداً با اعلام معاونت صنایع دستی با توجه به باقی بودن محدودیتهای کرونایی و برخی نگرانیها از بابت تأمین سلامتی هنرمندان و شرکتکنندگان در این نمایشگاه از یک سو و از سوی دیگر وجود برخی از مشکلات در راستای استقرار بعضی از برگزارکنندگان و مسئولین غرفهها ، برگزاری نمایشگاه به تعویق افتاد.
بر اساس اظهارات معاونت صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، در آن مقطع با توجه به زمان کمی که تا زمان برگزاری نمایشگاه باقی بود، امکان انجام تبلیغات گسترده به منظور جذب حداکثری مخاطب با هدف افزایش میزان فروش محصولات سنتی و صنایع دستی بهویژه با توجه به شرایط خاص ناشی از همهگیری کرونا وجود نداشت و از جمله علل اصلی لغو نمایشگاه برای بار دوم بود.
حالا اما مطابق واصله قرار است سیوپنجمین نمایشگاه ملی صنایع دستی این بار همزمان با برپایی نمایشگاه گردشگری تهران و صنایع وابسته در تاریخ 9 تا 12 بهمن ماه در محل نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار شود.
در همین راستا، خشایار نیکزادفر در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرشناسدر مورد چگونگی و کیفیت برگزاری این نمایشگاه در طی روزهای آتی، ضمن بیان این مطلب که مطابق روال سالهای گذشته، ضلع غربی ساختمان نمایشگاههای بینالمللی تهران به منظور برپایی نمایشگاه ملی صنایع دستی در نظر گرفته شده است، گفت: از بین 12 سالن موجود در فضای نمایشگاه، 8 سالن به نمایشگاه گردشگری تهران تخصیص داده شده و 3 سالن نیز برای نمایشگاه ملی صنایع دستی آمادهسازی شده است که طبعاً در صورت افزایش استقبال هنرمندان و تولیدکنندگان آثار صنایع دستی کشورمان امکان افزودن یک سالن باقیمانده دیگر به 3 سالن منظور شده وجود دارد.
بنا به گفته مدیرعامل شرکت مادر تخصصی توسعه ایرانگردی و جهانگردی، هنرمندان و تولیدکنندگان آثار صنایع دستی علاقهمند به شرکت در این نمایشگاه حداکثر تا 27 دی ماه مهلت خواهند داشت برای ثبت نام اقدام کنند تا معاونتهای صنایع دستی ادارات کل استانی بتوانند بعد از پایان این مهلت و تا پیش از زمان آغاز به کار رسمی نمایشگاه اقدامات لازم به منظور ساماندهی و برنامهریزیهای اولیه را انجام و مراتب را به منظور تجمیع و انجام اقدامات نهایی توسط معاونت صنایع دستی وزارتخانه میراث فرهنگی به جهت جانمایی و آمادهسازی نهایی مکان فیزیکی غرفهها به این وزارتخانه منعکس کند.
آنچه اما در این میان کام هنرمندان صنایع دستی را که در طول دو سال گذشته به دلیل محدویتهای کرونا و تعطیلی اغلب کسب و کارهای صنایع دستی، متحمل ضرر و زیان سنگینی شدهاند، بیش از پیش تلخ کرده است، هزینه اجاره غرفههای نمایشگاه پیشرو است تا جایی که همین موضوع باعث شده بخشی از این هنرمندان از حضور در این نمایشگاه به عنوان یکی از مهمترین رویدادهای حوزه صنایع دستی منصرف شوند.
بر اساس مطرح شده، هزینه اجاره هر غرفه به ازای هر متر مربع 454 هزار تومان است که با یک حساب سرانگشتی و با توجه به مدت زمان 4 روزه نمایشگاه، رقم حاصله قطعاً عدد سنگینی خواهد شد که قاعدتاً خارج از تاب و توان اقتصادی هنرمندان صنایع دستی است که در طول دو سال گذشته همواره تحت شدیدترین فشارهای اقتصادی قرار داشتهاند.
نیکزادفر در پاسخ به برخی از انتقادات مطرح شده در خصوص مبالغ بالای اجاره غرفه در نمایشگاه ملی صنایع دستی پیشرو تصریح کرد: وزارت میراث فرهنگی و شرکت مادر تخصصی توسعه ایرانگردی و جهانگردی به عنوان شرکت زیرمجموعه وزارتخانه که مسئولیت برگزاری این نمایشگاه را بر عهده دارد، هیچگونه دخل و تصرفی در تعیین قیمت و میزان اجاره دریافتی از هنرمندان و مسئولان غرفهها ندارد.
این مقام مسئول همچنین تأکید کرد: شرکت سهامی نمایشگاههای جمهوری اسلامی ایران تعیینکننده مبالغ اجاره غرفههای نمایشگاه صنایع دستی است که مطابق روال مقرر هر ساله خود ضمن بهروزرسانی و تطبیق مبالغ اجاره برای تمامی نمایشگاههایی که باید طبق برنامه برگزار شوند با نرخ تورم سالیانه در نهایت اقدام به تعیین میزان اجاره لازم جهت پرداخت توسط شرکتکنندگان میکند.
وی با اشاره به این موضوع که زمانی که مقرر شده بود نمایشگاه صنایع دستی در مهرماه سال جاری برگزار شود، شرکت مادر تخصصی ضمن انجام اقدامات لازم و رایزنیها مقتضی موفق شد اجاره مصوب جهت دریافت از شرکتکنندگان را تا 30 درصد کاهش دهد، اظهار کرد: در تلاش هستیم تا بتوانیم با کمک مجموعه وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ضمن انجام مذاکرات بیشتر در صورت امکان با هدف تسهیلگری و ایجاد شرایط بهتر به منظور مشارکت بیشتر کلیه فعالان و هنرمندان حوزه صنایع دستی میزان اجاره را در صورت امکان تا 50 درصد کاهش دهیم.
مدیرعامل شرکت مادر تخصصی توسعه ایرانگردی و جهانگردی همچنین خاطرنشان کرد: امسال به دلیل مشکلات اقتصادی که گریبانگیر هنرمندان این حوزه بوده است، هزینه اپلیکیشن برگزاری این نمایشگاه را از شرکتکنندگان دریافت نخواهیم کرد.
پیشتر وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در حاشیه برگزاری دومین سالگرد گرامیداشت یاد و خاطره شهید قاسم سلیمانی در جمع خبرنگاران و در پاسخ به سؤالی مبنی بر اعتراض و گلایه برخی از هنرمندان حوزه صنایع دستی نسبت به مبالغ اجاره گفت: این موضوع را در تمامی دیدارها، جلسات و سفرهای استانی در عالیترین سطوح همواره پیگیری کردهام.
مهندس عزتالله ضرغامی همچنین در همین رابطه و با توجه به در پیش بودن برگزاری نمایشگاه صنایع دستی در حاشیه این مراسم بیان کرده بود: توصیههای لازم برای ایجاد شرایط و امکانات مناسب با هدف شرکت آحاد فعالان حوزه صنایع دستی در سراسر کشور را به کلیه مسئولان و مدیران وزارتخانه انجام دادهام، اما از آخرین تصمیمات اتخاذ شده اطلاع ندارم!
در انتها باید گفت با توجه به تأکید مداوم وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بر لزوم حمایت از صنایع دستی و هنرمندان این حوزه که به عنوان یکی از مصادیق عینی و ملموس تحقق اقتصاد مقاومتی است، این انتظار وجود دارد از طریق کاهش هزینه اجاره مصوب، موجبات شرکت هر چه بیشتر و گستردهتر آحاد هنرمندان صنایع دستی در نمایشگاه ملی هنرهای صنایع دستی پیشرو را فراهم آورد تا این موضوع شاید مرهمی هرچند کوچک بر آلام بیشمار حوزه صنایع دستی باشد.
انتهای پیام/